Sund kost

Maden

Vi laver selv alt vores mad, og det er i langt størstedelen af tilfældene altid et samarbejde mellem det pædagogiske personale og børnene/de unge. Vi sammensætter kosten, så den følger Fødevarestyrelsens anbefalinger til børn og unges behov. Det betyder også, at vi begrænser sukker og fedtindtag i drikkevarer og madvarer. Slik og sodavand hører fortrinsvist til i weekenderne, hvor vi også laver hjemmebag sammen med børnene og de unge.

Børn og unge, der bor hos os, har måske tidligere haft uhensigtsmæssige kostvaner. Måske fordi de har spist for lidt, spist det forkerte (ift. hvad deres krop har brug for til at udvikle sig og vokse) eller måske har de spist for meget. Ved behov tilbyder vi individuelt tilpassede kostomlægninger, eller også blot et øget fokus på at få tilpasset kosten og adfærden omkring maden på en hensigtsmæssig måde til fordel for barnet/den unges trivsel og udvikling.


Vi tror på, at der er en sammenhæng mellem børn og unges somatiske og psykiske sundhedstilstand, hvorfor der i vores måltidskodeks er indbygget en retning for arbejdet med mad og måltider for børn og unges sociale og psykiske udvikling. Kodeks omfatter madens kulinariske kvalitet, råvareforbruget, bæredygtighed og madspild såvel som værtskabet omkring måltiderne. Der er fokus på, at mad og måltider skal understøtte børn og unges sundhed, og at de unge skal involveres. Vi har mindre fokus på kostpolitik og et større fokus på arbejdet med, hvordan børn og unge kan ændre vaner.


Traditioner med maden i fællesskabet

Mad er også at blive mæt med alle sanser, og et af de mest fundamentale fællesskaber udspiller sig rundt om et måltid. Vi lærer om både den danske kultur og andre landes kulturer via vores nysgerrige og kreative tilgang til måltidet. Vi øver os sammen med børnene og de unge i at tilføje nye råvarer til traditionelle retter, og vi sætter en ære i at finde på nye spændende retter, som både kan være vegetariske og have et fokus på vores egne ressourcer, samt at lave maden helt fra bunden af.


Urtehaven

Urtehaven bidrager til vores eget daglige forbrug af råvarer, afhængig af sæson. Alt arbejde foregår ved håndkraft og fra bunden, fra frø eller stikling til store planter eller frugt og grønt, som også leveres til gårdbutikken. Her er samme udgangspunkt, mål og resultat af indsatsen som nævnt omkring arbejde på værkstedet. Her vil der være mere fokus på ”fra jord til bord”, sund kost, økologi, traditioner omkring fødevarer, og hvordan ting har sæson.


Gårdbutik

De unge får her en læring omkring at håndtere et arbejde, hvor det kræver, man møder op til tiden og er klar. De øver at have kontakten til kunder, at turde stå foran andre og ekspedere, de mærker en selvstændighed og vokser ved, at de professionelle voksne viser dem tillid og troen på dem. De unge vil være Valoregårdens repræsentanter udadtil over for lokalmiljøet og vil på denne måde blive involveret i det omkringliggende lokal- og civilsamfund, på en måde som måske er lidt mere gradvist, hvor man kan trække sig, hvis det bliver for overvældende.

 

De skal tage hånd om at holde butikken pæn og præsentabel, lære at kunne se forskelle på når man har gjort sit bedste, eller hvis man er ligeglad med, hvordan tingene ser ud. De professionelle voksne vil guide de unge, så de får stimulere deres kreativitet i arbejdet med butikken, de unge bliver hørt, respekteret og anerkendt i deres ideer til, hvordan butikken skal se ud, hvad der skal sælges, og f.eks. hvad varerne skal koste m.v. 


Link til Valoregårdens måltidskodeks: